Digitale camera kopen

We leven in een tijd dat er meer foto’s worden gemaakt dan ooit. Met de smartphones maken we heel wat kiekjes. Maar helaas is de kwaliteit van de foto’s matig. Daarbij biedt de smartphone met fotograferen weinig mogelijkheden.

De oplossing is dan een digitale camera kopen. Voor een redelijke prijs heb je al een topper waar je veel van kan verwachten. Het maakt niet alleen scherpe opnames, de cellen die de kleur weer moeten geven zijn uitontwikkeld dus perfect. Daarbij zijn er allerlei bruikbare effecten toe te passen. Denk aan de abstractere zwart/wit foto’s. Maar ook kiekjes waarvan het lijkt dat het een hele oude foto is. Of foto’s die hele bijzondere dingen doet met de kleuren.

Artistiek gezien zijn de mogelijkheden talloos. En de kwaliteit van de opnamen zijn goed.

Welke digitale camera?

Voor het gemak splitsen we de camera’s die nu in de handel zijn in twee soorten. De compactcamera en de spiegelreflex met verwisselbaar objectief. Het gemak van de eerste zit al in de naam; de compactcamera is een klein handzaam apparaat die je makkelijk in je zak mee kan nemen. Over het algemeen zijn ze makkelijk te bedienen en in te stellen.

De functies scroll je handig voorbij in het scherm totdat je de gewenste instelling heb, en je kan je foto maken. Bij de spiegelreflex zijn er meer functies. Zo kun je daar de lens van verwisselen. De telelens is een soort van verrekijker waar je onderwerpen in de verte mee kan fotograferen. Een groothoeklens doet juist het tegenovergestelde; daarmee kun je in een smalle straat een hele gevel vastleggen. En met nagenoeg alle objectieven kun je in en uitzoomen.

Het nadeel van een spiegelreflexcamera is dat je al snel een tas nodig hebt. De camera zelf hangt met een band rond de nek voor de buik, en nog een tas met objectieven, en misschien ook nog los een statief. De spiegelreflexcamera versus de compactcamera is dus een keuze bij een digitale camera kopen met voor en nadelen. Maar beide camera’s bieden een fantastisch resultaat.