Een platenspeler kopen

  Vinyl is ongemeen populair onder muziekliefhebbers. Alle grote releases zijn goed verkrijgbaar, waarbij de koper vaak keuze heeft uit meerdere uitvoeringen. Vooral gekleurd en zwaar uitgevoerd vinyl verkopen erg goed. Veel muziekliefhebbers gaan een platenspeler kopen om de oude en nieuwe collectie te kunnen afspelen.

  De keuze uit verschillende soorten platenspelers is behoorlijk groot. Koffer platenspelers met ingebouwde boxen zijn zeer flexibel te gebruiken, maar hebben een matig geluidskwaliteit. Goedkope platenspelers zijn vaak gemaakt van kunststof onderdelen en hebben weinig mogelijkheden om de druk van de naald op de plaat in te stellen. Ze zijn prima geschikt vor muziekliefhebbers die af en toe een plaat willen opzetten.

  Een goede platenspeler voor de huiskamer heeft andere functies dan DJ Platenspeler. Deze laatste is altijd voorzien van een pitchfader waarmee de DJ de snelheid van de plaat kan aanpassen waardoor hij zijn muziek goed kan mixen. Moderne platenspelers beschikken soms over een USB poort waarmee muziek kan worden opgenomen.

  Onderdelen van een platenspeler

  Ieder platenspeler kan platen afspelen op 33 en 45 toeren. Sommige exemplaren kunnen oude platen draaien die gemaakt zijn voor 78 toeren. De meeste exemplaren beschikken over een ingebouwde voorversterker waardoor de platenspeler direct op een versterker kan worden aangesloten. Is dit niet het geval dan zal een losse voorversterker de oplossing geven.

  DJ platenspelers zijn voorzien van direct drive, wat betekend dat een motor direct de speler aandrijft. Het voordeel is dat muziek kan worden vastgezet en op het gewenste moment direct op tempo wordt afgespeeld. Voor thuisgebruik is een platenspeler met riemaandrijving de meest gebruikte techniek. Goede platenspelers beschikken over een vervangbare naald. Platen kunnen beter klinken als een goedkope naald is vervangen door een beter exemplaar.

  Dit zijn elliptische naalden die door een ronde vorm beter contact maken met de gehele platengroef. Gewoon voor het gebruiksgemak is er keuze uit platenspelers die blijven doordraaien na afloop van de plaat, automatisch afslaan of geheel zelfstandig de toonarm naar de beginpositie terugplaatsen.